Sidor

torsdag 12 september 2013

Bröd bakning med Emilia

Idag har jag jobbat med Emilia det gick bra vi delade på uppgifterna bra och mycket bra jobbat av Emilia. 

INGREDIENSER

2dl vetemjöl
1tsk bakpulver       Blanda i en skål med en träslev
1krm salt

3msk olja
1dl filmjölk     

häll i mjölkblandningen
Bland snabbt ihop till en deg.
Platta ut till två jämna bröd på bakplåtspapper och lägg på plåt

Grädda i mitten av ugnen 5-10 min


Nu ska jag berätta vad för skillnad det är på bakpulver och jäst.


JÄST
Jäst är en svamp som äter socker från degen och den behöver vatten för att den ska vakna till liv.
Då bildas koldioxid som utvidgar de luftbubblor som redan finns i degen, dvs degen jäser. Samtidigt som detta sker så utvecklas de lukter och smaker vi förknippar med nybakat bröd. Om inget socker finns i degen så tar det längre tid innan jäsningen kommer igång.

BAKPULVER
Bakpulver framställs kemisk och det är en kombination av en och flera syror och en bas, basen är oftast bikarbonat. 
När ett bakpulver kommer i kontakt med vätska från smeten och värme från ugnen så reagerar syran med basen och koldioxid bildas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar